ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. Κανονισμού διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων & παγίας δωρεάν διάθεσης παραγόμενων προϊόντων από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Δήμου Πρεσπών

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ                         

                                                  

   Ταχ. Δ/νση        : Λαιμός

       Ταχ. Κωδ.        : 531 50
       Τηλέφωνο        : 2385351300
       Email               : prespa@otenet.gr

Λαιμός  18 Ιανουαρίου 2023

Στις 13 Ιανουαρίου 2023, ημέρα Παρασκευή και ώρα 12:30΄ στο Δημαρχιακό κατάστημα του Δήμου Πρεσπών   με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πρεσπών, κου. Πασχαλίδη Παναγιώτη και με αφορμή αναφορά του Προέδρου της Κοινότητας Ψαράδων   πραγματοποιήθηκε  συνάντηση – ενημέρωση με θέμα την άμεση εφαρμογή του Κανονισμού διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων & παγίας δωρεάν διάθεσης παραγόμενων προϊόντων από την κτηνοτροφική εκμετάλλευση του Δήμου Πρεσπών, λόγω εντόνων παραπόνων και καταγγελιών που εκφράστηκαν από κατοίκους του χωριού αλλά και επισκέπτες για την ελεύθερη διέλευση και παραμονή μεγάλων ζώων (Αγελάδων) σε κοινόχρηστους χώρους τα οποία ήταν ανεπιτήρητα.

Στην συνάντηση προσκλήθηκαν και παρευρέθηκαν: η πλειονότητα των εμπλεκόμενων κτηνοτρόφων, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Ψαράδων, ο Πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου του Δήμου Πρεσπών καθώς και αρκετοί από τους Προέδρους των Κοινοτήτων του Δήμου Πρεσπών.

Μετά από την ενημέρωση που έγινε από την υπηρεσία του Δήμου Πρεσπών, σχετικά με το τι προβλέπεται από τον Κανονισμό διαχείρισης ανεπιτήρητων παραγωγικών ζώων, οι κτηνοτρόφοι που τους αφορά   το θέμα δεσμεύτηκαν να απομακρύνουν άμεσα τα ζώα τους μέσα από το χωριό και να τα περιορίσουν σε συγκεκριμένο χώρο.

Σε αντίθετη περίπτωση ο Δήμος Πρεσπών θα προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή του ψηφισμένου κανονισμού χωρίς άλλη προειδοποίηση.

Ο Δήμαρχος

Πασχαλίδης Παναγιώτης

Συνεδρίασε το Συντονιστικό Πολιτικής Προστασίας Π.Ε. Φλώρινας

Συνεδρίασε εκτάκτως το Συντονιστικό της Πολιτικής Προστασίας της Π.Ε. Φλώρινας υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας κ. Γιώργου Κασαπίδη, μετά τη σεισμική δραστηριότητα που καταγράφηκε στη Φλώρινα.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά από τις αυτοψίες των προέδρων των κοινοτήτων και των στελεχών της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής δεν καταγράφηκαν καταρρεύσεις, οι δε υλικές ζημιές σύμφωνα με το μέγεθος του σεισμού δεν αξιολογούνται ιδιαίτερα σημαντικές. Πολύ περισσότερο δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί.

Επίσης, σύμφωνα με τα στοιχεία του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου η μέχρι στιγμής ακολουθία κρίνεται ομαλή.

Με υπευθυνότητα και συνεργασία θα αντιμετωπίσουμε το φυσικό φαινόμενο. Παρά το γεγονός ότι, όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, η σεισμική ακολουθία κρίνεται ομαλή, οφείλουμε να αποφεύγουμε επικίνδυνα σημεία και με ψυχραιμία να ακολουθήσουμε τις οδηγίες των αρμόδιων οργάνων, τηρώντας πάντα τα μέτρα.

Για οποιαδήποτε αναφορά επικοινωνήστε με τα τηλέφωνα:

• 2385044917 (Πολιτική Προστασία Δήμου Φλώρινας)

• 6970968452 (Πολιτική Προστασία Π.Ε. Φλώρινας)

• 2385022100 (Αστυνομία Φλώρινας)

• 2385022445 – 199 (Πυροσβεστική)

• 166 (ΕΚΑΒ)

Δήμος Πρεσπών καλεί όσους πολίτες επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσουμε τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας των πυρόπληκτων περιοχών της Εύβοιας.

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Λαμβάνοντας υπόψη τις δύσκολες συνθήκες επιβίωσης που αντιμετωπίζουν συνάνθρωποι μας στις πληγείσες περιοχές της Ευβοιας ο Δήμος Πρεσπών καλεί όσους πολίτες επιθυμούν να συνεισφέρουν στην προσπάθεια συγκέντρωσης τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης, προκειμένου να βοηθήσουμε τους δοκιμαζόμενους συνανθρώπους μας των πυρόπληκτων περιοχών.

Σημείο συγκέντρωσης των αγαθών έχει οριστεί το κτίριο του Δημαρχείου Πρεσπών.

Η συγκέντρωση των αγαθών θα ξεκινήσει την Τρίτη 10 Αυγούστου 2021 και θα ολοκληρωθεί την Τρίτη 17 Αυγούστου 2021 και ώρες 07:00π.μ – 15:00 .

Αρμόδιοι υπάλληλοι: Βιδίνου Μαρίνα, Σουλίδου Μαργαρίτα

Για κάθε διευκρίνιση και περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στα παρακάτω τηλέφωνα:2385351316-317

Τα αγαθά που θα συγκεντρωθούν είναι:

• Τρόφιμα Μακράς διαρκείας (ζυμαρικά ,κονσέρβες, όσπρια ,γάλα εβαπορέ, φρυγανιές, μπισκότα, δημητριακά).
• Είδη φροντίδας βρεφών(μωρομάντιλα, σκόνη γάλακτος, παιδικές πάνες)
• Παυσίπονα, αλοιφές για εγκαύματα, pulvo, κολλύριο, γάζες, φυσιολογικό ορό.

Στην πρωτοβουλία αυτή συμμετέχουν:

♦ η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Πρεσπών
♦ η Εταιρία Προστασίας Πρεσπών

Είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι η παράδοση και η παραλαβή των ειδών θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Ο Δήμος Πρεσπών εκφράζει την αμέριστη συμπαράσταση του σε όλες τις οικογένειες που έζησαν αυτή την τραγωδία και σύντομα θα ανακοινώσει τις νέες του κοινωνικές δράσεις.

Σας ευχαριστούμε εκ των προτέρων για ότι μπορεί ο καθένας μας να κάνει αυτές τις δύσκολες ώρες για τον τόπο μας.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών

Παναγιώτης Πασχαλίδης

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πρεσπών, στις 3 Ιουνίου 2021 στο Λαιμό, η σύμβαση με τίτλο: «Προμήθεια πολυμηχανήματος και συνοδευτικού εξοπλισμού αποχιονισμού του Δήμου Πρεσπών»

 ETHNOSIMO

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΝΟΜΟΣ ΦΛΩΡΙΝΑΣ

ΔΗΜΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

Λαιμός Πρεσπών, 3 Ιουνίου 2021

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Υπεγράφη από τον Δήμαρχο Πρεσπών, στις 3 Ιουνίου 2021 στο Λαιμό, η σύμβαση με τίτλο: «Προμήθεια πολυμηχανήματος και συνοδευτικού εξοπλισμού αποχιονισμού του Δήμου Πρεσπών», στο πλαίσιο των δράσεων-ενεργειών που υλοποιεί ο Δήμος Πρεσπών για την ανάπτυξη του στόλου και υπηρεσιών που έχουν αρμοδιότητα τον αποχιονισμό μέσω της Πολιτικής Προστασίας.

 

Η προμήθεια του ενός πολυμηχανήματος, αρχικού προϋπολογισμού 155.000,00 €, που θα παραδοθεί στο Δήμο, χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από πόρους του Υπουργείου Εσωτερικών μέσω του προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ», στο πλαίσιο της Πρόσκλησης Ι «Προμήθεια μηχανημάτων έργου ή/και συνοδευτικού εξοπλισμού».

 

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Χ. Πασχαλίδης δήλωσε: «Σήμερα με την υπογραφή της σύμβασης ολοκληρώνεται η πολύμηνη διαδικασία του ανοιχτού διαγωνισμού για την ανάδειξη του αναδόχου και ο Δήμος μας θα εξοπλιστεί με ένα αποχιονιστικό πολυμηχάνημα για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στους οικισμούς του. Η καθημερινότητα αποτελεί βασική προτεραιότητα της διοίκησης από την αρχή της διοίκησης μας και καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε με νέο εξοπλισμό να γίνει πιο εύκολη και πιο ασφαλής η δουλειά των εργαζομένων μας και η άμεση και ορθότερη αντιμετώπιση των δύσκολων καιρικών συνθηκών της περιοχής μας προς τελικό όφελος την εξυπηρέτηση του δημότη μας. Οι αυξημένες ανάγκες του Δήμου δεν καλύπτονται όμως μόνο με την οργάνωση, χρειάζονται κονδύλια τα οποία καθημερινά εξασφαλίζουμε από κάθε χρηματοδοτούμενο πρόγραμμα.

 

Ο ΔHμαρχος Πρεσπών

ΠαναγιΩτης ΠασχαλΙδης

 

PHOTO 1

2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΟΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΗ ΑΥΤΟΥ ΤΗΣ ΔΙΟΙΚΟΥΣΑΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΤΩΝ ΤΟΜΕΩΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΥΓΕΙΑΣ της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας

 Αφορά και τον Δήμο Πρεσπών (1ος Φλώρινας Φλώρινας, Πρεσπών Κ.Υ. Φλώρινας Φλώρινας Πρόεδρος και Αναπληρωτής)

 

 PDF2  Διαβάστε 2η ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΟΣ

 

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Πρεσπών

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος συμμετοχής στα τμήματα του Κέντρου Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) Δήμου Πρεσπών

Ξεκινά το νέο Κέντρο Διά Βίου Μάθησης (Κ.Δ.Β.Μ.) του Δήμου Πρεσπών με δέσμη 6 τμημάτων.  

Ο Δήμος Πρεσπών, το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων και το Ίδρυμα Νεολαίας και Διά Βίου Μάθησης ξεκινούν τη λειτουργία του νεοϊδρυθέντος Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Πρεσπών στο οποίο θα υλοποιηθούν προγράμματα Γενικής Εκπαίδευσης Ενηλίκων με εκπαιδευτικές δράσεις Εθνικής και Τοπικής Εμβέλειας.

Αρχικά, στο Κ.Δ.Β.Μ. του Δήμου Πρεσπών θα δημιουργηθούν τμήματα για τα ακόλουθα προγράμματα:

Α/Α ΤΙΤΛΟΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΣΕ ΩΡΕΣ
1 Κοινωνική Οικονομία και Κοινωνική Επιχειρηματικότητα 50
2 Επιχειρηματικότητα και Τουριστική -  Πολιτιστική Ανάπτυξη 25
3 Αγροτική Επιχειρηματικότητα – Marketing Αγροτικών Προϊόντων 25
4 Επαγγελματική ενεργοποίηση ανέργων γυναικών 25
5 Αγγλικά για τον Τουρισμό 25
6 Εργαστήρι μουσικής 50

Τα προγράμματα μπορούν να παρακολουθήσουν ενήλικες ανεξαρτήτως καταγωγής, ηλικίας και μόρφωσης, καθώς και μέλη ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Για την ένταξη των ενδιαφερομένων στα τμήματα απαιτείται η συμπλήρωση σχετικής αίτησης με επίδειξη του δελτίου αστυνομικής ταυτότητας ή του διαβατηρίου του υποψήφιου μέχρι τις 10/12/2019.

Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση»

Για πληροφορίες και δηλώσεις συμμετοχής απευθυνθείτε στο Κέντρο Κοινότητας Δήμου Πρεσπών, στο Δημαρχείο Λαιμού

Τηλ. :23850 51317

Email: kk2@cityoflorina.gr

Θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας.           

 PDF2  Διαβάστε το Δελτίο Τύπου

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΑΝΟΜΕΣ ΒΟΣΚΟΤΟΠΩΝ 2018

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Από το Γραφείο Κτηνοτροφίας της ΔΑΟΚ Φλώρινας (Πρώην Δ/νση Γεωργίας), ανακοινώνεται προς όλους τους κτηνοτρόφους, ότι καλούνται όλοι να προσέλθουν στα γραφεία της Υπηρεσίας, για να ενημερωθούν ενυπόγραφα για τις κατανομές βοσκοτόπων που σχετίζονται με τις ετήσιες επιδοτήσεις του έτους 2018.
Όσοι κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει το ανάλογο ύψος επιδότησης για τα ζώα που κατέχουν εξ΄ αιτίας μείωσης στον αντίστοιχο βοσκότοπο που αποδίδεται στην κατανομή του ΟΠΕΚΕΠΕ, καλούνται μέχρι την 31/12/2018 να αφού λάβουν ενυπόγραφα γνώση και να υποβάλουν ένσταση.
Περισσότερες πληροφορίες οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν στα τηλέφωνα 2385054552 & 2386022478.

Φλώρινα 11/12/2018

 

 

 PDF2    Διαβάστε το Δελτίο Τύπου.

Ρυμοτομικό Αγ. Γερμανού: ένα παλιό πρόβλημα βρίσκει τη λύση του

Εγκρίθηκε από το ΔΣ του Πράσινου ταμείου (Αρ. Απόφασης 145.2.3/2018  ΑΔΑ: ΨΦ5Χ46Ψ844-ΠΝ6)  η χρηματοδότηση του Δήμου Πρεσπών για την εκπόνηση μελέτης αλλαγής του ρυμοτομικού του Αγ. Γερμανού μέχρι του ποσού των 370.000€.

Με αυτή την απόφαση ανοίγει ο δρόμος για την επίλυση των σύνθετων προβλημάτων που αντιμετωπίζει το μεγαλύτερο χωριό της λεκάνης των Πρεσπών σε συνδυασμό με την νομοθετική πρωτοβουλία toy υπ. Οικονομικών για την επίλυση του ιδιοκτησιακού.

Ο Αγ. Γερμανός υπήρξε τσιφλίκι της Βασιλομήτορος επί Οθωμανικής αυτοκρατορίας με αποτέλεσμα να περιληφθεί στο σύνολό του στην ιδιωτική (ανταλλάξιμη) περιουσία του ελληνικού δημοσίου με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας του 1939. Στη συνέχεια, όπως και η υπόλοιπη Πρέσπα επλήγη από την συμφορά του εμφυλίου ενώ το 1972 η τότε διοίκηση περιέπλεξε περισσότερο τα πράγματα με ένα ρυμοτομικό σχέδιο με βάση το οποίο η πλειοψηφία των ακινήτων του χωριού τέμνονταν από κοινόχρηστους χώρους (δρόμοι, πλατείες κλπ). Ο συνδυασμός αυτών των συγκυριών έχει οδηγήσει τον Αγ. Γερμανό και το σημαντικό αρχιτεκτονικό του απόθεμα στο όριο της κατάρρευσης και τους κατοίκους του αντιμέτωπους με δυσθεώρητα πρόστιμα.

Η αλλαγή του ρυμοτομικού, με την προσαρμογή στην υφιστάμενη κατάσταση των ακινήτων για την οποία ο Αγ. Γερμανός κηρύχτηκε το 2015 παραδοσιακός οικισμός (ένας από τους μόλις τρεις παραδοσιακούς οικισμός στην ΠΕ Φλώρινας), είναι πάγιο αίτημα των κατοίκων από τότε που υιοθετήθηκε εδώ και σχεδόν 50 χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν υπήρχε στο παρελθόν η δυνατότητα στην αδύναμη κοινότητα του χωριού ενώ ακόμα και για τα οικονομικά του Δήμου Πρεσπών το κόστος της μελέτης που προϋπολογίζεται σε 370.000€ είναι δυσβάσταχτο.

Η χρηματοδότηση από το πράσινο ταμείο ξεκλειδώνει την λύση στο παλιό πρόβλημα του ρυμοτομικού, δήλωσε ο Δήμαρχος Πρεσπών Παναγιώτης Πασχαλίδης, καθώς ο Δήμος πλέον μπορεί να εντάξει το αντίστοιχο ποσό στον προϋπολογισμό του και να προχωρήσει στη δημοπράτηση της μελέτης. Έχω ζητήσει από τους συνεργάτες μου να προχωρήσουν χωρίς χρονοτριβή στην σύνταξη των τευχών δημοπράτησης και στη διενέργεια του σχετικού διεθνούς διαγωνισμού. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον πρωθυπουργό που υποσχέθηκε να λύσει τον γόρδιο δεσμό του Αγ. Γερμανού, το γραφείο του στη Θεσσαλονίκη και τον διευθυντή του κ. Γ. Αγγελόπουλο, τον ΥΠΕΝ κ. Σταθάκη, τη ΓΓ Χωροταξίας κ. Κλαπατσέα και φυσικά το ΔΣ του Πράσινου ταμείου και τον Πρόεδρο κ. Γιώργο Πατρίκιο καθώς και την πρώην ΓΓ Δημόσιας Περιουσίας κα Πέρκα για την συμβολή τους στη πολύ σημαντική αυτή εξέλιξη για τον τόπο μας.

Συνάντηση Προγράμματος INTERREG - IPA CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020 του Έργου "Ανάπτυξη ενός κινητού πράσινου σημείου στη Διασυνοριακή Περιοχή και προώθηση της πρόληψης και της ανακύκλωσης" στο Νεστόριο Καστοριάς 8,9/10/2018

Στις 8 και 9 Οκτωβρίου 2018 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στο Νεστόριο η εναρκτήρια συνάντηση των εταίρων του έργου: “Ανάπτυξη ενός κινητού πράσινου σημείου στη διασυνοριακή περιοχή και προώθηση της πρόληψης και της ανακύκλωσης - Development of a mobile Green-Point at the cross-border region and promotion of prevention and recycling” με ακρώνυμο: GREENPOINT-MOB στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Προγράμματος INTERREG - IPA CBC ΕΛΛΑΔΑ-ΑΛΒΑΝΙΑ 2014-2020, στο οποίο ο Δήμος Πρεσπών συμμετέχει ως εταίρος.

 

PDF2    Δελτίο Τύπου Ελληνικά
 
PDF2    Δελτίο Τύπου Αγγλικά
 
 

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας

Σήμερα 8 Μαρτίου γιορτάζεται η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, γυναίκα την οποία τιμούμε για τους αγώνες της που έχει δώσει σε κάθε τομέα.

Είχε και θα έχει την σημαντική θέση που της αξίζει και τον ρόλο της στην οικογένεια.

Εκφράζω το σεβασμό για το ρόλο της μέσα στην οικογένεια , μέσα στην κοινωνία.

Εύχομαι ολόψυχα σε όλες τις γυναίκες χρόνια πολλά, υγεία , δύναμη και ελπίδα.

ΠΑΣΧΑΛΙΔΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΠΡΕΣΠΩΝ

TOP