Trash FreePrespa

 

 


Πρέσπα χωρίς σκουπίδια!

 

Διασυνοριακοί καθαρισμοί στην Πρέσπα, την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022


Με πρωτοβουλία των Δημάρχων των τριών Δήμων από τις τρεις χώρες που μοιράζονται την Μεγάλη Πρέσπα, Παναγιώτη Πασχαλίδη (Δήμος Πρεσπών), Jovan Tozievski (Δήμος Resen), Pali Kolefski (Δήμος Pustec) διοργανώνονται την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, ταυτόχρονοι καθαρισμοί στις παραλίες της Μεγάλης Πρέσπας και στις τρεις όχθες της λίμνης βασικό σύνθημα “Trash free Prespa!”, “Πρέσπα χωρίς σκουπίδια! ”.

Οι τρεις Δήμοι έχουν πολύχρονη συνεργασία σε δράσεις και προγράμματα διμερή ή πολυμερή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών είτε με δικές τους πρωτοβουλίες είτε στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε βεβαίως της τετραμερούς διακρατικής συνεργασίας για το Πάρκο Πρεσπών, της πρώτης και, μέχρι στιγμής μόνης, διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, που ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 2000 και συνεχίζεται με κυριότερο ορόσημο την πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού Πάρκου, με εκπροσώπους από τις τρεις χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 23 και 24 Ιουνίου 2022 στην Πύλη Πρεσπών.

Στην δράση της Κυριακής εκατοντάδες εθελοντές από τις τρεις χώρες αναμένεται να καλύψουν τα πάνω από 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής μιας από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες λίμνες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.

Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση των τριών Δημάρχων για να συζητηθούν οι κοινές εμπειρίες από τις δράσεις, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των τριών Δήμων ιδιαίτερα η εξαιρετικά ανησυχητική πτώση της στάθμης της λίμνης, οι προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, οι συνοριακές διαβάσεις, η συνεργασία για την πολιτική προστασία και άλλα.

Οι δράσεις διασυνοριακών καθαρισμών υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Interreg-IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia, και Interreg-IPA CBC Greece - Albania, που θα προσφέρουν αναμνηστικά μπλουζάκια και καπέλα στους εθελοντές.

Στην Ελληνική Πλευρά, οι συμμετέχοντες φορείς που, εκτός του Δήμου Πρεσπών, περιλαμβάνουν την Μονάδα διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, την Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών, το πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, τoν πολιτιστικό Σύλλογο Λυγκηστές, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές θα συναντηθούν στην πλάζ της Κούλας, στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου.

 

trash free Prespa (9)

 

­
­
­
­
­
­

Πρέσπα Καθαρή!

 
­
­
­

Σύσκεψη για την οργάνωση δράσεων Καθαρισμών στον Δήμο Πρεσπών. 

­

Σε σύσκεψη που έγινε στο δημαρχείο Πρεσπών, με συμμετοχή προέδρων των κοινοτήτων και φορέων, συζητήθηκε η κατάσταση σε σχέση με τα απορρίμματα στον δημόσιο χώρο: στα χωριά, στους δρόμους, την ύπαιθρο και τις παραλίες των Πρεσπών. Στη σύσκεψη συμμετείχαν και εκπρόσωποι της μονάδας διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών και της Εταιρείας Προστασίας Πρεσπών.

Κατά κοινή ομολογία η κατάσταση είναι απαράδεκτη και συμφωνήθηκε ότι απαιτείται να γίνουν εκτεταμένοι καθαρισμοί ώστε η εικόνα του δημόσιου χώρου στον Δήμο Πρεσπών να ξαναγίνει ανεκτή. 

Οι δράσεις καθαρισμού θα ξεκινήσουν αυτή την Κυριακή, στις 11π.μ. στις παρακάτω κοινότητες

 1. Άγιος Γερμανός, υπεύθυνος: Γιώργος Χριστάκης, τηλ. 6942266554
 2. Καλλιθέα, υπεύθυνος: Κώστας Τερψόπουλος, τηλ. 6972869179
 3. Λαιμός, υπεύθυνος: Ευάγγελος Παπαναούμ, τηλ. 6972509796
 4. Μικρολίμνη, υπεύθυνος: Παρασκευάς Στεργίου, τηλ. 6932975966

Παράλληλα η μονάδα διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών θα ενσωματώσει δράσεις καθαρισμών στις δραστηριότητες περιβαλλοντικής εκπαίδευσης σχολείων που επισκέπτονται στην περιοχή σε σημεία επίσκεψης, αξιοθέατα και σημεία παρατήρησης άγριας ζωής, ενώ η Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών θα ενισχύσει τις δράσεις στα χωριά.

Οι δράσεις καθαρισμών θα συνεχιστούν όλο το υπόλοιπο διάστημα στα χωριά, κατά μήκος των δρόμων με έμφαση στα σημεία στάσης και θα κορυφωθούν τον Ιούνιο με καθαρισμούς στις παραλίες των λιμνών σε συνεργασία με τους όμορους Δήμους των γειτονικών χωρών.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών μετά την σύσκεψη δήλωσε σχετικά: αποφασίσαμε φέτος, μετά από δύο χρόνια αναγκαστικής παύσης λόγω της πανδημίας, να επαναλάβουμε της δράσεις της καμπάνιας «Πρέσπα καθαρή!». Δυστυχώς, το διάστημα που μεσολάβησε η κατάσταση έχει γίνει απαράδεκτη και συμφωνήθηκε να αναληφθεί δράση σε βάθος τριμήνου ώστε να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα σε όλη την έκταση του Δήμου. Το θέμα αφορά την ποιότητα του δημόσιου χώρου και συνεπώς κάθε έναν και κάθε μια από μας. Είναι στο χέρι μας και είναι ευθύνη μας να κάνουμε και να διατηρήσουμε την Πρέσπα καθαρή!

­
­
­
­
­
Municipality of Prespes
Laimos, 53150, Prespes

PDF 5      ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ

 

 

2

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει με τα σχολεία ανοιχτά αλλά και το βαθμιαίο άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Είναι η ώρα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να θωρακίσουμε την περιοχή μας απέναντι στην Πανδημία.

Ο Δήμος Πρεσπών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων, του παιδικού σταθμού και των υπολοίπων δομών στις Πρέσπες, προμηθεύτηκε συσκευές καθαρισμού του εσωτερικού αέρα που περιορίζουν τη συγκέντρωση αερολύματος με κατάλληλη φίλτρανση με φίλτρα HEPA,  και άλλες διατάξεις (φίλτρο άνθρακα, ιονιστής, UV). Οι συσκευές αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά με τον φυσικό εξαερισμό που πρέπει να γίνεται τακτικά αλλά επιτρέπουν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα τα κτίρια των σχολείων στις Πρέσπες είναι ενεργειακά αποδοτικά, να λειτουργούν και με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.

Επίσης, ο Δήμος Πρεσπών έχει προμηθευτεί rapid test και ειδικό isobox container για την διεξαγωγή ελέγχων. Οι έλεγχοι που είναι δωρεάν γίνονται από το ΠΠΙ Λευκώνα το προσωπικό του οποίου έχει προσφερθεί για τη διενέργεια τους σε όλους μετά από σχετική έγκριση από την 3η ΥΠΕ. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας εκπαιδευτικοί και μαθητές να ελέγχονται τακτικά έτσι ώστε να ανιχνεύεται και να απομονώνεται έγκαιρα ο ιός ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στην μικρή μας κοινότητα. Στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασια με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν τεστ και σε άλλες κοινότητες του Δήμου μας αλλά στην πραγματικότητα αρκεί να κλείσει κάποιος ραντεβού και να πάει στο ΠΠΙ Λευκώνα ανά πάσα στιγμή.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι, με την βαθμιαία άρση των μέτρων, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε (σωστά) τη μάσκα, να προτιμούμε δραστηριότητες έξω ή σε καλά αεριζόμενους χώρους και να τηρούμε την υγιεινή των  χεριών. 

Λαιμός 19-01-2021

                                                                   Ο Δήμαρχος

                                                           Παναγιώτης Πασχαλίδης

 

 

covid 3

 

covid 2

ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ 16/12/2019

2o SEMINARIO MAGIRIKIS 16 12 2019

ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 9/12/2019

ΜΕΡΟΣ Α

 

 ΜΕΡΟΣ Β

  <

Η Πρέσπα στην Εκστρατεία «Let's do it 2019»

1  2

 

Στο Let’s Do it Greece 2019, που αποτελεί το ελληνικό σκέλος της Διεθνούς Εθελοντικής Εκστρατείας Καθαρισμού Let’s Do it World, θα συμμετάσχει και φέτος, ο Δήμος Πρεσπών.

Σε σύσκεψη που έγινε με μεγάλη συμμετοχή φορέων και τοπικών κοινοτήτων στο Δημαρχείο Πρεσπών αποφασίστηκε η διοργάνωση από το Δήμο Πρεσπών σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών , του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπιωτών, του Δημοτικού σχολείου Αγίου Γερμανού, του Γυμνασίου - Λ.Τ. Λαιμού και του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού και Αθλητικού Συλλόγου «ο Άγιος Γερμανός» καθώς και 8 Τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρεσπών, δράσεων στα χωριά και την ύπαιθρο των Πρεσπών.

Κοινός στόχος είναι οι δράσεις αυτές, που γίνονται με πρωτοβουλία των προέδρων ΤΚ, φορέων και εθελοντών, να αλλάξουν την όψη των δημοσίων χώρων στην Πρέσπα αλλά και να ευαισθητοποιήσουν κατοίκους και επισκέπτες ώστε να απαλλαχτεί η Πρέσπα από μικρά και μεγάλα σκουπίδια.

Γιατί η καθαριότητα και το νοικοκύρεμά της Πρέσπας είναι υπόθεση όλων μας.


Την Κυριακή 07 Απριλίου στις 11 το πρωί ξεκινάμε τη δράση μας

 • Στην πλατεία του Λαιμού, υπεύθυνος Ηλίας Φωτάκης (τηλ. 6948893338)
 • Στην πλατεία του Αγ. Γερμανού, υπεύθυνη Αμαλία Τοπαλοπούλου (6984463594)
 • Στην πλατεία της Καλλιθέας, υπεύθυνος Κώστας Τερψόπουλος(τηλ. 6972869179)
 • Στην πλατεία του Λευκώνα, υπεύθυνη Μαρία Αγγελίδου (τηλ. 6976835075)
 • Στην πλατεία της Πύλης, υπεύθυνη Χριστίνα Μπακάλη (τηλ. 6945846294)
 • Στην πλατεία της Κρυσταλλοπηγής, υπεύθυνος Θεόφιλος Μπαζίνας (τηλ 6978845473)
 • Στην πλατεία των Καρυών, υπεύθυνος Χρήστος Νάτσης (τηλ 6982122876)
 • Στην πλατεία της Μικρολίμνης, υπεύθυνος, Δημήτρης Βασιλειάδης (τηλ. 6947734740)
 • Μπροστά από το ξενοδοχείο Valia Arratsi στο Πισοδέρι, υπεύθυνος Θωμάς Μούσιας (τηλ 6934562569)
 • Στην Κούλα (Πλάζ) και τη διασταύρωση Αγίου Αχιλλείου, υπεύθυνη Τριανταφυλλιά Γκώγκου (τηλ. 6942486339)


Οι σακούλες και τα γάντια θα διατεθούν από το Δήμο, που θα κάνει και την αποκομιδή μετά το τέλος των δράσεων.

Τα παιδιά κάτω των 11 ετών θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο με συνοδεία ενήλικα.

Ο Χάρτης των δράσεων είναι διαθέσιμος εδώ (με κλίκ στην κάθε δράση βλέπετε το τηλέφωνο επαφής του συντονιστή)

 

3  4  5  6  7

8

RURENER 2018 General Assembly Meeting

LOGO

 

Η Συμμετοχή στη συνάντηση του Δήμου Πρεσπών. (12 - 14 Σεπτεμβρίου 2018 Pays de Combraille en Marche Γαλλία)

Η Εγγραφή στο Δίκτυο RURENER του Δήμου Πρεσπών

 

Από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ο RURENER διοργάνωσε τη Γενική Συνέλευση του 2018, που φιλοξενήθηκε από το Le Pays de Combraille en Marche στο τμήμα Creuse της Γαλλίας. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τα μέλη μας να συναντηθούν και να συζητήσουν για τα κοινά τους ενδιαφέροντα και θέματα που αφορούν το πώς θα διεξαχθεί η ενεργειακή μετάβαση στις αγροτικές περιοχές.

Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε διαφορετικά μέρη, όλα συνδέονται με τη μετάβαση στην ενέργεια:

Δίκτυο θέρμανσης με καύσιμο ξύλου με πλατφόρμα αποθήκευσης στο Parsac-Rimondeix
Έργο αποχέτευσης από θερμική δραστηριότητα στο Evaux-les-Bains
Επίσκεψη της Filature Fonty, μιας βιομηχανίας νηματοποίησης που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο Rougnat
Εγκαίνια του "Halle Petite Vitesse" στο Felletin, κατασκευασμένο με ηλιακή οροφή

Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ήρθαν σε αυτήν την περιοδεία μελέτης πεδίου καθώς και τη Γενική μας Συνέλευση: τα αγαπητά μας μέλη, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που μας υποδέχτηκαν και το Le Pays de Combraille en Marche για τη φιλοξενία τους.

Τα λέμε του χρόνου !

 

 

PDF2    Report-RURENER-2018-General-Assembly-Meeting(12-14 ΣΕΠΤ 2018)
 
 
 
 
 
 

glyphicons 30 notes 2  Διαβάστε Περισσότερα

<

 

.                       
 

Επισκεψη του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου την Κυριακη 29 Απριλιου 2018 στο Βροντερο , τον τοπο που ξεκινησε την ιεροσυνη του πριν πενηντα χρονια!

 

 

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2014-2016

 

glyphicons 30 notes 2   Διαβάστε τον Απολογισμό Δημοτικής Αρχής 2014-2016
 
 
 
 

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Ηλία Κωστένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη  Μικρολίμνη  Πρεσπών

Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον αρχιφύλακα  Ηλία Κωστένη, που έπεσε την ώρα του καθήκοντος από πυρά κακοποιών στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 στη διάρκεια περιπολίας στη Μικρή Πρέσπα, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας  Προκόπης Παυλόπουλος   στη Μικρολίμνη Πρεσπών.

«Η μνήμη του ηρωικού αρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του θυσία στον βωμό του καθήκοντος είναι πια ένας πραγματικός θυρεός για την Ελληνική Αστυνομία και επέκεινα για την ελληνική Πολιτεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Ένας θυρεός ο οποίος συμβολίζει την ανεκτίμητη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία του ανθρώπου και την υπεράσπιση της αρχής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Αιωνία η μνήμη του ηρωικού αστυφύλακα Ηλία Κωστένη και πάντα άξιο μνήμης της το παράδειγμά του».

Το μνημείο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πρεσπών και στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος  Παναγιώτης Πασχαλίδης είπε ότι η ηρωική πράξη του Ηλία Κωστένη δίνει νέα διάσταση στη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία. Επισήμανε ότι ο Ηλίας Κωστένης έπεσε μαχόμενος απέναντι στο διασυνοριακό έγκλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διασυνοριακή συνεργασία. (Διαβάστε τον Λόγο του Δημάρχου)

Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος είπε ότι ο αρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης δεν λιποψύχησε και έφυγε όρθιος και δυνατός.

Παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο ήταν η σύζυγός του, η κόρη του, ο πατέρας του, η μητέρα του και ο αδερφός του, τους οποίους χαιρέτισε έναν προς έναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη συμπαράσταση του. Επίσης, ήταν εκεί και αρκετοί συγχωριανοί του από το χωριό Ιτιά και φίλοι του.

Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων  Πέτη Πέρκα, βουλευτές, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.

Να σημειωθεί πως το μνημείο σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φίλιππο Καλαμάρα.

Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο στο έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης της Μικρολίμνης, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή.

 

 

TOP