Παραλαβή φορτωτή-εκσκαφέα στον Δήμο Πρεσπών
- Published: Thursday, 22 December 2022 05:00
- Hits: 521
|
||||||||||||||||||||||||
|
Σύμβαση για προμήθεια φορτωτή-εκσκαφέα στον Δήμο Πρεσπών
- Published: Wednesday, 21 December 2022 05:00
- Hits: 519
|
||||||||||||||||
|
Χρηματοδότηση δράστης για την ιχθυοπανίδα του Δήμου Πρεσπών.
- Published: Tuesday, 20 December 2022 05:00
- Hits: 578
|
|||||||||||||||
|
Τελική εκδήλωση του έργου NET METERING στις Πρέσπες
- Published: Saturday, 17 December 2022 05:00
- Hits: 538
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
|||||||||||||||
|
Το έθιμο των Χριστουγεννιάτικων φωτιών αναβιώνει και στον Δήμο Πρεσπών
- Published: Thursday, 15 December 2022 05:00
- Hits: 673
Σήμα κατατεθέν της Φλώρινας είναι οι Χριστουγεννιάτικες Φωτιές. Έθιμο που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Κάθε γενιά το περιέλαβε με περισσή αγάπη και το προσάρμοσε στα χρόνια τα δικά της… Είναι κομμάτι της ζωής του κάθε Φλωρινιώτη… Μπορεί να έχει τις ρίζες του σε παγανιστικές εκδηλώσεις… στη λατρεία του ηλίου… Τώρα όμως είναι γερά συνυφασμένο με τη φωτιά που άναψαν οι βοσκοί στο μικρούλη Χριστό και την αναγγελία της γέννησης του Σωτήρα του ανθρώπου. Γι’ αυτό και μόλις σημάνει μεσάνυχτα 23 προς 24 Δεκεμβρίου, παραμονή Χριστουγέννων, κάθε γειτονιά της Φλώρινας ρίχνεται στο δικό της αγώνα…
Το έθιμο των Χριστουγεννιάτικων φωτιών αναβιώνει και στον Δήμο Πρεσπών, όπου σε κάθε χωριό οι κάτοικοι ανάβουν φωτιά στην πλατεία με την συνοδεία κόκκινου κρασιού και τοπικών εδεσμάτων.
Πρόγραμμα χριστουγεννιάτικων εκδηλώσεων «ΦΩΤΙΕΣ 2022»
«Μια μαγική φωτιά για τα μικρά παιδιά», Παλαιό Δημαρχείο, 23 Δεκεμβρίου 2022
Τρίγωνο 23 Δεκεμβρίου 2022
Βατοχώρι 23 Δεκεμβρίου 2022
Κώττας 23 Δεκεμβρίου 2022
Άγιος Γερμανός 24 Δεκεμβρίου 2022
Λευκώνας 24 Δεκεμβρίου 2022
Ανταρτικό 24 Δεκεμβρίου 2022
Καλλιθέα 24 Δεκεμβρίου 2022
Καρυές 30 Δεκεμβρίου 2022
Ψαράδες 30 Δεκεμβρίου 2022
Πύλη 30 Δεκεμβρίου 2022
Λαιμός 07 Ιανουαρίου 2022
Στενή συνεργασία των Δήμων γύρω από τις Πρέσπες, από τρεις χώρες. Υπογράφτηκε πρωτόκολλο συνεργασίας
- Published: Thursday, 15 December 2022 05:00
- Hits: 556
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
||||||||||||||||||
|
Παρουσίαση των Πρεσπών στην Philoxenia 2022
- Published: Thursday, 17 November 2022 20:45
- Hits: 734
|
Πρέσπα χωρίς σκουπίδια! Διασυνοριακοί καθαρισμοί στην Πρέσπα, την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022
- Published: Friday, 03 June 2022 00:43
- Hits: 1478
Πρέσπα χωρίς σκουπίδια!
Διασυνοριακοί καθαρισμοί στην Πρέσπα, την Παγκόσμια ημέρα Περιβάλλοντος, Κυριακή 5 Ιουνίου 2022
Με πρωτοβουλία των Δημάρχων των τριών Δήμων από τις τρεις χώρες που μοιράζονται την Μεγάλη Πρέσπα, Παναγιώτη Πασχαλίδη (Δήμος Πρεσπών), Jovan Tozievski (Δήμος Resen), Pali Kolefski (Δήμος Pustec) διοργανώνονται την ερχόμενη Κυριακή 5 Ιουνίου, παγκόσμια μέρα περιβάλλοντος, ταυτόχρονοι καθαρισμοί στις παραλίες της Μεγάλης Πρέσπας και στις τρεις όχθες της λίμνης βασικό σύνθημα “Trash free Prespa!”, “Πρέσπα χωρίς σκουπίδια! ”.
Οι τρεις Δήμοι έχουν πολύχρονη συνεργασία σε δράσεις και προγράμματα διμερή ή πολυμερή για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βιώσιμη ανάπτυξη της διασυνοριακής περιοχής των Πρεσπών είτε με δικές τους πρωτοβουλίες είτε στα πλαίσια ευρωπαϊκών προγραμμάτων είτε βεβαίως της τετραμερούς διακρατικής συνεργασίας για το Πάρκο Πρεσπών, της πρώτης και, μέχρι στιγμής μόνης, διασυνοριακής προστατευόμενης περιοχής στα Βαλκάνια, που ξεκίνησε με ελληνική πρωτοβουλία το 2000 και συνεχίζεται με κυριότερο ορόσημο την πρώτη συνεδρίαση των οργάνων του διασυνοριακού Πάρκου, με εκπροσώπους από τις τρεις χώρες και την Ευρωπαϊκή Ένωση, στις 23 και 24 Ιουνίου 2022 στην Πύλη Πρεσπών.
Στην δράση της Κυριακής εκατοντάδες εθελοντές από τις τρεις χώρες αναμένεται να καλύψουν τα πάνω από 100 χιλιόμετρα ακτογραμμής μιας από τις μεγαλύτερες και αρχαιότερες λίμνες των Βαλκανίων και της Ευρώπης.
Το απόγευμα της ίδιας μέρας θα γίνει συνάντηση των τριών Δημάρχων για να συζητηθούν οι κοινές εμπειρίες από τις δράσεις, αλλά και τα ζητήματα που απασχολούν τους κατοίκους των τριών Δήμων ιδιαίτερα η εξαιρετικά ανησυχητική πτώση της στάθμης της λίμνης, οι προοπτικές της τουριστικής ανάπτυξη της περιοχής των Πρεσπών, οι συνοριακές διαβάσεις, η συνεργασία για την πολιτική προστασία και άλλα.
Οι δράσεις διασυνοριακών καθαρισμών υποστηρίζονται από τα αντίστοιχα προγράμματα διασυνοριακής συνεργασίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Interreg-IPA CBC Greece – Republic of North Macedonia, και Interreg-IPA CBC Greece - Albania, που θα προσφέρουν αναμνηστικά μπλουζάκια και καπέλα στους εθελοντές.
Στην Ελληνική Πλευρά, οι συμμετέχοντες φορείς που, εκτός του Δήμου Πρεσπών, περιλαμβάνουν την Μονάδα διαχείρισης Πάρκου Πρεσπών, την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, την Ένωση Τουριστικών και Συναφών Δραστηριοτήτων Δ. Πρεσπών, το πολιτιστικό Τρίγωνο Πρεσπών, τoν πολιτιστικό Σύλλογο Λυγκηστές, οι οποίοι μαζί με τους υπόλοιπους εθελοντές θα συναντηθούν στην πλάζ της Κούλας, στις 10:30 το πρωί της Κυριακής 5 Ιουνίου.
Πρέσπα Καθαρή! Σύσκεψη για την οργάνωση δράσεων Καθαρισμών στον Δήμο Πρεσπών.
- Published: Friday, 08 April 2022 09:04
- Hits: 1486
|
|||||||||||||||||||
|
|||||||||||||||||||
|
Εικόνες και ήχοι από την Πρέσπα στην Θεσσαλονίκη!
- Published: Friday, 19 November 2021 08:31
- Hits: 2726
Συσκευές καθαρισμού του εσωτερικού αέρα στις σχολικές μονάδες των Πρεσπών
- Published: Wednesday, 20 January 2021 05:00
- Hits: 1763
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Μια νέα περίοδος έχει ξεκινήσει με τα σχολεία ανοιχτά αλλά και το βαθμιαίο άνοιγμα των υπόλοιπων δραστηριοτήτων. Είναι η ώρα για ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια για να θωρακίσουμε την περιοχή μας απέναντι στην Πανδημία.
Ο Δήμος Πρεσπών, σε μια προσπάθεια να εξασφαλίσει τη λειτουργία των σχολείων, του παιδικού σταθμού και των υπολοίπων δομών στις Πρέσπες, προμηθεύτηκε συσκευές καθαρισμού του εσωτερικού αέρα που περιορίζουν τη συγκέντρωση αερολύματος με κατάλληλη φίλτρανση με φίλτρα HEPA, και άλλες διατάξεις (φίλτρο άνθρακα, ιονιστής, UV). Οι συσκευές αυτές λειτουργούν συμπληρωματικά με τον φυσικό εξαερισμό που πρέπει να γίνεται τακτικά αλλά επιτρέπουν, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι όλα τα κτίρια των σχολείων στις Πρέσπες είναι ενεργειακά αποδοτικά, να λειτουργούν και με σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες.
Επίσης, ο Δήμος Πρεσπών έχει προμηθευτεί rapid test και ειδικό isobox container για την διεξαγωγή ελέγχων. Οι έλεγχοι που είναι δωρεάν γίνονται από το ΠΠΙ Λευκώνα το προσωπικό του οποίου έχει προσφερθεί για τη διενέργεια τους σε όλους μετά από σχετική έγκριση από την 3η ΥΠΕ. Είναι σημαντικό όλα τα μέλη της σχολικής κοινότητας εκπαιδευτικοί και μαθητές να ελέγχονται τακτικά έτσι ώστε να ανιχνεύεται και να απομονώνεται έγκαιρα ο ιός ώστε να αποφύγουμε τη διασπορά στην μικρή μας κοινότητα. Στο επόμενο διάστημα, σε συνεργασια με τον ΕΟΔΥ θα γίνουν τεστ και σε άλλες κοινότητες του Δήμου μας αλλά στην πραγματικότητα αρκεί να κλείσει κάποιος ραντεβού και να πάει στο ΠΠΙ Λευκώνα ανά πάσα στιγμή.
Τέλος, να επισημάνουμε ότι, με την βαθμιαία άρση των μέτρων, γίνεται ακόμα πιο σημαντικό να κρατάμε αποστάσεις, να φοράμε (σωστά) τη μάσκα, να προτιμούμε δραστηριότητες έξω ή σε καλά αεριζόμενους χώρους και να τηρούμε την υγιεινή των χεριών.
Λαιμός 19-01-2021
Ο Δήμαρχος
Παναγιώτης Πασχαλίδης
ΔΕΥΤΕΡΟ ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ ΜΑΓΕΙΡΙΚΗΣ 16/12/2019
- Published: Saturday, 14 December 2019 05:00
- Hits: 2013
ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΣΤΙΣ ΠΡΕΣΠΕΣ 9/12/2019
- Published: Tuesday, 10 December 2019 05:00
- Hits: 2004
ΜΕΡΟΣ Β
<
Η Πρέσπα στην Εκστρατεία «Let's do it 2019»
- Published: Tuesday, 02 April 2019 05:00
- Hits: 2002
Στο Let’s Do it Greece 2019, που αποτελεί το ελληνικό σκέλος της Διεθνούς Εθελοντικής Εκστρατείας Καθαρισμού Let’s Do it World, θα συμμετάσχει και φέτος, ο Δήμος Πρεσπών.
Σε σύσκεψη που έγινε με μεγάλη συμμετοχή φορέων και τοπικών κοινοτήτων στο Δημαρχείο Πρεσπών αποφασίστηκε η διοργάνωση από το Δήμο Πρεσπών σε συνεργασία με την Εταιρεία Προστασίας Πρεσπών, τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών , του Πολιτιστικού Συλλόγου Πρεσπιωτών, του Δημοτικού σχολείου Αγίου Γερμανού, του Γυμνασίου - Λ.Τ. Λαιμού και του Πολιτιστικού – Περιβαλλοντικού και Αθλητικού Συλλόγου «ο Άγιος Γερμανός» καθώς και 8 Τοπικές κοινότητες του Δήμου Πρεσπών, δράσεων στα χωριά και την ύπαιθρο των Πρεσπών.
Κοινός στόχος είναι οι δράσεις αυτές, που γίνονται με πρωτοβουλία των προέδρων ΤΚ, φορέων και εθελοντών, να αλλάξουν την όψη των δημοσίων χώρων στην Πρέσπα αλλά και να ευαισθητοποιήσουν κατοίκους και επισκέπτες ώστε να απαλλαχτεί η Πρέσπα από μικρά και μεγάλα σκουπίδια.
Γιατί η καθαριότητα και το νοικοκύρεμά της Πρέσπας είναι υπόθεση όλων μας.
Την Κυριακή 07 Απριλίου στις 11 το πρωί ξεκινάμε τη δράση μας
- Στην πλατεία του Λαιμού, υπεύθυνος Ηλίας Φωτάκης (τηλ. 6948893338)
- Στην πλατεία του Αγ. Γερμανού, υπεύθυνη Αμαλία Τοπαλοπούλου (6984463594)
- Στην πλατεία της Καλλιθέας, υπεύθυνος Κώστας Τερψόπουλος(τηλ. 6972869179)
- Στην πλατεία του Λευκώνα, υπεύθυνη Μαρία Αγγελίδου (τηλ. 6976835075)
- Στην πλατεία της Πύλης, υπεύθυνη Χριστίνα Μπακάλη (τηλ. 6945846294)
- Στην πλατεία της Κρυσταλλοπηγής, υπεύθυνος Θεόφιλος Μπαζίνας (τηλ 6978845473)
- Στην πλατεία των Καρυών, υπεύθυνος Χρήστος Νάτσης (τηλ 6982122876)
- Στην πλατεία της Μικρολίμνης, υπεύθυνος, Δημήτρης Βασιλειάδης (τηλ. 6947734740)
- Μπροστά από το ξενοδοχείο Valia Arratsi στο Πισοδέρι, υπεύθυνος Θωμάς Μούσιας (τηλ 6934562569)
- Στην Κούλα (Πλάζ) και τη διασταύρωση Αγίου Αχιλλείου, υπεύθυνη Τριανταφυλλιά Γκώγκου (τηλ. 6942486339)
Οι σακούλες και τα γάντια θα διατεθούν από το Δήμο, που θα κάνει και την αποκομιδή μετά το τέλος των δράσεων.
Τα παιδιά κάτω των 11 ετών θα μπορούν να συμμετέχουν μόνο με συνοδεία ενήλικα.
Ο Χάρτης των δράσεων είναι διαθέσιμος εδώ (με κλίκ στην κάθε δράση βλέπετε το τηλέφωνο επαφής του συντονιστή)
RURENER 2018 General Assembly Meeting
- Published: Thursday, 25 October 2018 05:00
- Hits: 2022
Η Συμμετοχή στη συνάντηση του Δήμου Πρεσπών. (12 - 14 Σεπτεμβρίου 2018 Pays de Combraille en Marche Γαλλία)
Η Εγγραφή στο Δίκτυο RURENER του Δήμου Πρεσπών
Από τις 12 Σεπτεμβρίου έως τις 14 Σεπτεμβρίου, ο RURENER διοργάνωσε τη Γενική Συνέλευση του 2018, που φιλοξενήθηκε από το Le Pays de Combraille en Marche στο τμήμα Creuse της Γαλλίας. Ήταν μια μεγάλη ευκαιρία για τα μέλη μας να συναντηθούν και να συζητήσουν για τα κοινά τους ενδιαφέροντα και θέματα που αφορούν το πώς θα διεξαχθεί η ενεργειακή μετάβαση στις αγροτικές περιοχές.
Είχαμε την ευκαιρία να επισκεφτούμε διαφορετικά μέρη, όλα συνδέονται με τη μετάβαση στην ενέργεια:
Δίκτυο θέρμανσης με καύσιμο ξύλου με πλατφόρμα αποθήκευσης στο Parsac-Rimondeix
Έργο αποχέτευσης από θερμική δραστηριότητα στο Evaux-les-Bains
Επίσκεψη της Filature Fonty, μιας βιομηχανίας νηματοποίησης που ασχολείται με τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, στο Rougnat
Εγκαίνια του "Halle Petite Vitesse" στο Felletin, κατασκευασμένο με ηλιακή οροφή
Θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε όλους όσους ήρθαν σε αυτήν την περιοδεία μελέτης πεδίου καθώς και τη Γενική μας Συνέλευση: τα αγαπητά μας μέλη, τους εκλεγμένους αντιπροσώπους που μας υποδέχτηκαν και το Le Pays de Combraille en Marche για τη φιλοξενία τους.
Τα λέμε του χρόνου !
ΕΝΑΡΚΤΗΡΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΡΓΟΥ ACCEL INTERREG -IPA CBC GREECE ALBANIA
- Published: Tuesday, 19 June 2018 05:00
- Hits: 2013
Με στόχο τη στήριξη των πολιτών ξεκίνησε η λειτουργία του Κέντρου Κοινότητας του δήμου Φλώρινας το οποίο θα έχει και Παράρτημα στο Δήμο Πρεσπών
- Published: Saturday, 19 May 2018 05:00
- Hits: 2037
Ο Δήμος Πρεσπών στην Εκστρατεία «Let’s do it Greece 2018»
- Published: Tuesday, 01 May 2018 00:02
- Hits: 2415
Επίσκεψη του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας Αμβρόσιου 29 Απριλιου 2018
- Published: Sunday, 29 April 2018 00:02
- Hits: 2145
ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΒΑΣΗΣ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΚΑΙ ΝΕΣΤΟΡΙΟΥ 27-4-2018
- Published: Friday, 27 April 2018 00:02
- Hits: 2007
INTERREG ΕΛΛΑΔΑ ΑΛΒΑΝΙΑ 1η ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΕΤΑΙΡΩΝ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΡΕΣΠΩΝ
- Published: Sunday, 22 April 2018 00:02
- Hits: 2167
ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΑΡΧΗΣ 2014-2016
- Published: Monday, 24 April 2017 05:00
- Hits: 2297
ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΠΡΕΣΠΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΗΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗΣ ΦΤΩΧΕΙΑΣ
- Published: Monday, 02 January 2017 05:00
- Hits: 2052
Τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Ηλία Κωστένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας
- Published: Monday, 05 September 2016 15:06
- Hits: 2842
Τα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμήν του Ηλία Κωστένη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Μικρολίμνη Πρεσπών
Τα αποκαλυπτήρια μνημείου για τον αρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, που έπεσε την ώρα του καθήκοντος από πυρά κακοποιών στις 8 Δεκεμβρίου του 2013 στη διάρκεια περιπολίας στη Μικρή Πρέσπα, έκανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος στη Μικρολίμνη Πρεσπών.
«Η μνήμη του ηρωικού αρχιφύλακα Ηλία Κωστένη, ο οποίος προσέφερε τη ζωή του θυσία στον βωμό του καθήκοντος είναι πια ένας πραγματικός θυρεός για την Ελληνική Αστυνομία και επέκεινα για την ελληνική Πολιτεία», δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προσέθεσε: «Ένας θυρεός ο οποίος συμβολίζει την ανεκτίμητη προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας για την προστασία του ανθρώπου και την υπεράσπιση της αρχής της νομιμότητας και του κράτους δικαίου. Αιωνία η μνήμη του ηρωικού αστυφύλακα Ηλία Κωστένη και πάντα άξιο μνήμης της το παράδειγμά του».
Το μνημείο αναγέρθηκε με πρωτοβουλία του δήμου Πρεσπών και στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Παναγιώτης Πασχαλίδης είπε ότι η ηρωική πράξη του Ηλία Κωστένη δίνει νέα διάσταση στη σχέση της Ελληνικής Αστυνομίας με την κοινωνία. Επισήμανε ότι ο Ηλίας Κωστένης έπεσε μαχόμενος απέναντι στο διασυνοριακό έγκλημα το οποίο πρέπει να αντιμετωπιστεί και με διασυνοριακή συνεργασία. (Διαβάστε τον Λόγο του Δημάρχου)
Χαιρετισμό απηύθυνε, επίσης, ο αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο οποίος είπε ότι ο αρχιφύλακας Ηλίας Κωστένης δεν λιποψύχησε και έφυγε όρθιος και δυνατός.
Παρόντες στην επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στο μνημείο ήταν η σύζυγός του, η κόρη του, ο πατέρας του, η μητέρα του και ο αδερφός του, τους οποίους χαιρέτισε έναν προς έναν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και εξέφρασε τη συμπαράσταση του. Επίσης, ήταν εκεί και αρκετοί συγχωριανοί του από το χωριό Ιτιά και φίλοι του.
Στην τελετή παραβρέθηκαν ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Δημήτρης Αναγνωστάκης και η γενική γραμματέας του υπουργείου Υποδομών Μεταφορών και Δικτύων Πέτη Πέρκα, βουλευτές, εκλεγμένοι της αυτοδιοίκησης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων.
Να σημειωθεί πως το μνημείο σχεδιάστηκε και φιλοτεχνήθηκε από τον γλύπτη Φίλιππο Καλαμάρα.
Αμέσως μετά ο κ. Παυλόπουλος ξεναγήθηκε από τον δήμαρχο στο έργο ανάπλασης της παραλίμνιας ζώνης της Μικρολίμνης, το οποίο αναμένεται να δώσει νέα ζωή και ανάπτυξη στην περιοχή.