Ο Δήμος Πρεσπών υποδέχεται την άνοιξη με τη "Γιορτή του Νάρκισσου", την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 11:00 το πρωί, στην Οξυά, δίπλα στο λιβάδι με τους νάρκισσους.

Ο Δήμος Πρεσπών υποδέχεται την άνοιξη με τη "Γιορτή του Νάρκισσου", την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στις 11:00 το πρωί, στην Οξυά, δίπλα στο λιβάδι με τους νάρκισσους. Γιορτάζουμε με χάλκινα πνευστά, με την ορχήστρα "Τοπική Παράδοση" και χορούς από τους "Λυγκηστές Φλώρινας" και  τους μαθητές από το χορευτικό συγκρότημα του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Νηπιαγωγείου - Δημοτικού Αγίου Γερμανού. Απολαμβάνουμε τοπικές λιχουδιές, που προσφέρουν επιχειρηματίες της περιοχής και βεβαίως, θαυμάζουμε και φωτογραφίζουμε τους νάρκισσους, χωρίς να τους καταστρέφουμε. Η ΚΟΙΝΣΕΠ Eco Tourismo οργανώνει μια σειρά από πρωτότυπα ομαδικά παιχνίδια για  παιδιά, τα οποία  μέσα από την διασκέδαση αναπτύσσουν την ομαδικότητα και την συνεργασία: περπάτημα με τα «ξύλινα παπούτσια»,  το «πέρασμα ποταμού», ο «ανθρώπινος κόμπος»,  το «διαστημόπλοιο ανάμεσα στις μαύρες τρύπες» και πολλά άλλα. Ο Νάρκισσος (Narcissus Poeticus ssp. Radiiflorus) είναι ένα από τα είδη αυτοφυούς χλωρίδας που προστατεύονται στη χώρα μας από το προεδρικό διάταγμα 61/1981 ενώ, ειδικά το λιβάδι των νάρκισσων στην Οξυά των Πρεσπών, απομεινάρι των πολύ πιο εκτεταμένων παλαιότερων εκτάσεων, προστατεύεται ως φυσικός σχηματισμός του Εθνικού Πάρκου Πρεσπών.

 

νάρκισσος 24

Σεμινάριο Ά βοηθειών, για μαθητές και ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί στο παλιό δημαρχείο - στην αίθουσα συνεδριάσεων "Λάζαρος Ναλπαντίδης", το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 ώρα 18:00.

Σεμινάριο  Ά βοηθειών, για μαθητές και ενήλικες και θα πραγματοποιηθεί στο παλιό δημαρχείο - στην αίθουσα συνεδριάσεων "Λάζαρος Ναλπαντίδης", το Σάββατο 11 Μαΐου 2024 ώρα 18:00. Θα πραγματοποιηθούν ομιλίες για πρώτες βοήθειες, αλλά και εκπαίδευση στη χρήση των απινιδωτών,  που έχει προμηθευτεί ο Δήμος Πρεσπών, με χρηματοδότηση ΠΕΔ. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν τη συμμετοχή τους, στο τηλέφωνο  2102447694. Πρόκειται για δράση των Κινητών Ιατρικών Ομάδων που θα βρίσκονται στις Πρέσπες από τις 10 μέχρι τις 12 Μαΐου 2024, στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος  Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας  Υγείας. Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

ΣΕΜΙΝΑΡΙΟ Α ΒΟΗΘΕΙΩΝ

Δήμος Πρεσπών: Αντιπυρική Περίοδος 2024 - Καθαρισμός οικοπέδων

Ο Δήμος Πρεσπών υπενθυμίζει ότι, στο πλαίσιο των προληπτικών μέτρων πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου 2024 (από 1η Μαΐου μέχρι 31 Οκτωβρίου), σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 31 του Ν.5075/2023 (ΦΕΚ 206/τ.Β΄/13.12.2023) και την 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη (ΦΕΚ 2549/τ.Β΄/19.04.2023), οι ιδιοκτήτες, νομείς και επικαρπωτές μισθωτές και υπομισθωτές των οικοπέδων και λοιπών ακάλυπτων χώρων, που βρίσκονται σε περιοχές εντός εγκεκριμένων ρυμοτομικών σχεδίων, σε περιοχές εντός ορίων οικισμών χωρίς εγκεκριμένο ρυμοτομικό σχέδιο, σε εκτάσεις που βρίσκονται εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω περιοχών, κατόπιν ενημέρωσης της αρμόδιας δασικής υπηρεσίας και εκτός σχεδίου γηπέδων με κτίσμα, υποχρεούνται όπως μεριμνήσουν για τον καθαρισμό των ιδιοκτησιών τους, καθώς και να  όπως συντηρούν τους χώρους τους, καθ’ όλη τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου. 

Ο απαιτούμενος καθαρισμός περιλαμβάνει:

  • Υλοτομία και απομάκρυνση των ξερών και σπασμένων δέντρων και κλαδιών, καθώς και των κλαδιών που βρίσκονται σε άμεση επαφή ή/ και σε μικρή απόσταση με κτίσματα (τουλάχιστον 3μ.) δημιουργώντας κίνδυνο μετάδοσης της πυρκαγιάς.
  • Απομάκρυνση της καύσιμης φυτικής ύλης που βρίσκεται στην επιφάνεια του εδάφους, όπως ενδεικτικά το φυλλόστρωμα, τα ξερά χόρτα και τα κατακείμενα ξερά κλαδιά.
  • Αποκλάδωση της βάσης της κόμης των δέντρων και αύξηση του ύψους έναρξής της από την επιφάνεια του εδάφους, ανάλογα με την ηλικία και το είδος του δέντρου.
  • Αραίωση της θαμνώδους βλάστησης ως προς την κάλυψη του εδάφους.
  • Απομάκρυνση τυχόν άλλων εγκαταλελειμμένων καυστών, αναφλέξιμων, εκρήξιμων ή εύφλεκτων υλικών, αντικειμένων και απορριμμάτων εντός των ως άνω χώρων.
  • Ασφαλής συλλογή, μεταφορά και απομάκρυνση όλων των υπολειμμάτων καθαρισμού καθώς απαγορεύεται ρητά η εγκατάλειψη, η απόρριψη ή η ανεξέλεγκτη διαχείρισή τους (παράγραφος 2, άρθρο 2, 20/2023 Πυροσβεστική Διάταξη).

ΚΑΘΑΡΙΖΟΥΜΕ ΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΜΑΣ

Ο Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για ζητήματα αποκαταστάσεων και ευρύτερων αναγκών του Δήμου.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου είχε συνάντηση με τον Υφυπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, για ζητήματα αποκαταστάσεων και ευρύτερων αναγκών του Δήμου, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν οι δράσεις της δημοτικής αρχής για την πρόληψη και την αντιμετώπιση ζητημάτων πολιτικής προστασίας. 

Ο κ. Τριαντόπουλος δεσμεύτηκε για την άμεση χρηματοδότηση του Δήμου με το ποσό των 400.000 ευρώ για  έργα οδοποιίας, που θα συμβάλουν στην προσβασιμότητα στο σύνολο της έκτασης του Δήμου. 

Η συνάντηση έγινε στο περιθώριο των εργασιών ημερίδας που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας και ο Δήμος Πρεσπών, με θέμα «Κλιματική Κρίση, Φυσικές Καταστροφές και Κρατική Αρωγή», το Σάββατο 20 Απριλίου 2024.

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα συνεδριάσεων "Λάζαρος Ναλπαντίδης" στο Λαιμό του Δήμου Πρεσπών, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής, Χρήστου Τριαντόπουλου, του Υφυπουργού Υποδομών και Μεταφορών, Νίκου Ταχιάου,  του Γ.Γ. Δημοσίων Επενδύσεων & ΕΣΠΑ, Δημήτρη Σκάλκου, του Γ Γ. Αποκατάστασης, Φυσικών Καταστροφών & Κρατικής Αρωγής, Πέτρου Καμπούρη, του Γ. Γ. Δασών  Στάθη Σταθόπουλου, της Γ.Γ. Ιδιωτικών Επενδύσεων, Βίκυς Λοϊζου, του Γ. Γ. Χωρικού Σχεδιασμού & Αστικού Περιβάλλοντος, Ευθύμιου Μπακογιάννη, του Κοσμήτορα Σχολής Γεωπονικών Επιστημών,  Φωκίωνα Παπαθανασίου, του βουλευτή Φλώρινας, Σταύρου Παπασωτηρίου,  του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδης, του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε. Φλώρινας, Αθανάσιου Τάσκα, των Δημάρχων Αργιθέας, Ανδρέα Στεργίου, Φλώρινας, Βασίλη Γιαννάκη, Αμυνταίου, Γιάννη Λιάση και Νεστορίου, Χρήστου Γκοσλιόπουλου, περιφερειακών και δημοτικών συμβούλων και πολιτών από την Δυτική Μακεδονία. 

Ο Δήμαρχος Πρεσπών ευχαρίστησε όσους συμμετείχαν στην ημερίδα και, ιδιαίτερα τον κ. Τριαντόπουλο, για την στήριξή του στην Πρέσπα, αλλά και τον βουλευτή Φλώρινας, Σταύρο Παπασωτηρίου για το ενδιαφέρον του και την πολύτιμη συμβολή του στη διοργάνωση αυτής της σημαντικής ημεριδας στον Δήμο Πρεσπών. 

 

437579331 439258035304674 8047445821450184457 n  438217307 439257581971386 6126462757729822819 n

438276005 439257955304682 6131852805865441523 n   e6f5018f da2f 4663 987c 07be2271fe03

Κινητές Ιατρικές Μονάδες θα βρίσκονται στις Πρέσπες από τις 10 μέχρι τις 12 Μαΐου 2024

Στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος  Πρωτοβάθμιας  Φροντίδας  Υγείας,  Κινητές Ιατρικές  Μονάδες θα βρίσκονται στις Πρέσπες από τις 10 μέχρι τις 12 Μαΐου 2024. Οι ιατρικές υπηρεσίες παρέχονται δωρεάν σε όλους τους πολίτες, στις ειδικότητες: καρδιολόγος, ορθοπαιδικός, γυναικολόγος, ακτινολόγος, οφθαλμίατρος, γενικός χειρουργός, ΩΡΛ, νευρολόγος, ουρολόγος -παθολόγος διαβητολόγος, οδοντίατρος, διαιτολόγος, ψυχολόγος- παιδοψυχολόγος.

Η καταχώρηση των ραντεβού γίνεται  MONO ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ μέσω της ιστοσελίδας https://mykim.gr ή μέσω της  εφαρμογής MyKIM (διαθέσιμη σε Playstore & Appstore).

Οι πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να κλείσουν ηλεκτρονικά το ραντεβού τους, μπορούν να απευθυνθούν στις υπηρεσίες του Δήμου Πρεσπών "Βοήθεια στο σπίτι"  και "Αντέννα του Κέντρου Κοινότητας" (Μαργαρίτα Σουλίδου, 23853 51324) ή στο Περιφερειακό Ιατρείο Λευκώνα.                     

Τα απαιτούμενα στοιχεία είναι, ονοματεπώνυμο, πατρώνυμο, ΑΜΚΑ, κινητό τηλέφωνο και ιατρικές ειδικότητες. Για οποιοδήποτε πληροφορία σχετικά με τη διαδικασία οι πολίτες μπορούν να καλούν στο 2102447694.

 Το πρόγραμμα των Κινητών Ιατρικών Μονάδων υλοποιείται από την ΑΜΚΕ Αναγέννηση και Πρόοδος σε συνεργασία με την Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας (Α.Ε.Μ.Υ. Α.Ε.), υπό την επιστημονική επίβλεψη της Α΄ Ορθοπαιδικής Χειρουργικής Κλινικής ΕΚΠΑ, με πρωτοβουλία και αποκλειστική δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ).

 

170 AFISA PRESPES

Συμφωνήθηκε η τελική χάραξη του δρόμου για τη συνοριακή διάβαση

Δελτίο τύπου

Ένα σημαντικό βήμα για την κατασκευή του δρόμου προς τη νέα συνοριακή διάβαση στο Λαιμό Πρεσπών, ολοκληρώθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Πρεσπών, με πρωτοβουλία του Περιφερειάρχη Δυτικής Μακεδονίας, Γιώργου Αμανατίδη. Στην σύσκεψη συμφωνήθηκε η τελική χάραξη του δρόμου, η οποία ακολουθεί τη βέλτιστη διαδρομή, λαμβάνοντας υπόψη τις ανησυχίες που εκφράστηκαν από πολίτες, αλλά και τις ιδιαίτερες περιβαλλοντικές συνθήκες που επισημάνθηκαν από την Μονάδα Διαχείρισης  Προστατευόμενων Περιοχών (Μ.Δ.Π.Π.) του  ΟΦΥΠΕΚΑ και την Εταιρία Προστασίας Πρεσπών.

Στη σύσκεψη συμμετείχαν οι Αντιπεριφερειάρχες Π.Ε. Φλώρινας Αθανάσιος Τάσκας, Τεχνικών Έργων Χαρίσιος Γκοβεδάρος και  Αγροτικής Ανάπτυξης Πασχάλης Χαρούμενος, εκπρόσωποι των περιβαλλοντικών φορέων, καθώς και οι προϊστάμενοι των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και της Περιφερειακής Ενότητας Φλώρινας.  

Η μελέτη για την κατασκευή του δρόμου αναμένεται να ολοκληρωθεί το επόμενο διάστημα και, αφού εγκριθούν οι περιβαλλοντικοί όροι του έργου, να τεθεί σε διαβούλευση. Πρόκειται για το τελευταίο από τα συνοδά έργα του μεθοριακού σταθμού που ολοκληρώνεται σε επίπεδο σχεδιασμού και, μαζί με τα υπόλοιπα έργα υποδομών (τελωνείο, στέγαστρο, κ.λπ.), θα τεθούν προς χρηματοδότηση τους επόμενους μήνες.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου, δήλωσε: "Πρόκειται για μια επιτυχία της περιφερειακής και τις δημοτικής αρχής, οι οποίες κατάφεραν να ξεπεράσουν τα όποια εμπόδια και να δρομολογήσουν το σύνολο των έργων που απαιτούνται για τη λειτουργία της συνοριακής διάβασης του Λαιμού. Ο δρόμος που θα κατασκευαστεί θα περιλαμβάνει "πράσινες διαβάσεις" για την πανίδα της περιοχής. Θεωρώ δεδομένο ότι, το έργο θα προχωρήσει και θα είναι εμβληματικό, καθώς εκτός από καινοτόμο, θα είναι και ένα έργο - πρότυπο περιβαλλοντικής ευαισθησίας".

 

 433522892 2196988810648075 8999980111758324408 n

 

434066641 1112379609912604 3172154184652517121 n

Συγχαρητήρια Δημάρχου Πρεσπών στην μαθήτρια Γεωργία Ιωαννίδου

Με χρυσό μετάλλιο στην σφαιροβολία, επέστρεψε η Γεωργία Ιωαννίδου από τους Πανελλήνιους Αγώνες Λυκείου στο στίβο.

Την Γεωργία, μαθήτρια της Α' Λυκείου,  συνόδεψε στους αγώνες η καθηγήτρια φυσικής αγωγής στο Γυμνάσιο και τις λυκειακές τάξεις Πρεσπών,  Βέρα Ευθύμοβα. Ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου, συγχαίρει τη νεαρή αθλήτρια και της εύχεται καλή πρόοδο, σε όλους τους τομείς στη ζωής της.

 

433551036 387459634255152 537448008936364148 n

 

434059246 1118928009246898 559623535451603213 n

Εκλογή προεδρείου στο Δημοτικό Συμβούλιο Πρεσπών

Δελτίο Τύπου:

Με την εκλογή Προεδρείου και Δημοτικής Επιτροπής, ολοκληρώθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 2 Ιανουαρίου 2024, η πρώτη συνεδρίαση του νέου Δημοτικού Συμβουλίου Πρεσπών. 

Ο Φώτης Γεωργίου - Νόνας εξελέγη Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ο Νικόλαος  Κακαράντζας Αντιπρόεδρος και ο Αντώνιος Φωτίου εξελέγη Γραμματέας. 

Για την Δημοτική Επιτροπή εξελέγησαν από το συνδυασμό της πλειοψηφίας ο Δήμαρχος Γεώργιος Στεργίου και οι Αντιδήμαρχοι Εμμανουήλ Δημητρόπουλος και Κων/νος Μανούρης. 

Από τον συνδυασμό της αντιπολίτευσης εξελέγησαν ο Βασίλειος  Τσεπας Βασίλειος και Έλλη Τράσια. 

 

ΔΗΜΑΡΧΕΙΟ

Τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής

Δελτίο Τύπου 

Η τελετή ορκωμοσίας της νέας δημοτικής αρχής του Δήμου Πρεσπών, πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 28 Δεκεμβρίου 2023, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Φλωρίνης, Πρεσπών και Εορδαίας, κ.κ. Ειρηναίου. 

Μετά την ολοκλήρωση της ορκωμοσίας του Δημάρχου Γιώργου Στεργίου, των 13 δημοτικών συμβούλων και 16 προέδρων τοπικών Κοινοτήτων των Πρεσπών, ο νέος Δήμαρχος Πρεσπών  αναφέρθηκε στις βασικές προτεραιότητες του Δήμου για το επόμενο διάστημα, τονίζοντας ιδιαίτερα τα προβλήματα της συγκοινωνίας, με τις ζημιές στο δρόμο Φλώρινα - Πρέσπα, ζητώντας τη συνδρομή όλων για την επίλυσή τους. 

Ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και δήλωσε πως θα τιμήσει την εντολή των πολιτών, καταβάλλοντας,  μαζί με τα στελέχη του Δήμου και τα μέλη της δημοτικής αρχής, την μέγιστη προσπάθεια για την πρόοδο του τόπου και την ευημερία των πολιτών. 

Ο κ. Στεργίου απηύθυνε ιδιαίτερες ευχαριστίες στον απερχόμενο Δήμαρχο Πρεσπών, κ. Παναγιώτη Πασχαλίδη για το έργο του στο Δήμο, αλλά και για την συνεργασία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια, απονέμοντάς του τιμητική πλακέτα εκ μέρους των μελών της νέας δημοτικής αρχής. 

Στην τελετή παρευρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό ο βουλευτής Φλώρινας κ. Σταύρος Παπασωτηρίου, ο Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, κ. Σεραφείμ Λιάπης και ο Αντιπεριφερειάρχης Φλώρινας, κ. Σωτήρης Βόσδου, ενώ ο Υφυπουργός Εσωτερικών, αρμόδιος για θέματα Μακεδονίας-Θράκης κ. Στάθης Κωνσταντινίδης και η βουλευτής Καστοριάς, κ. Μαρία Αντωνίου, απέστειλαν ευχετήρια μήνυματα στη νέα δημοτική αρχή. 

Στην κατάμεστη από πολίτες αίθουσα συνεδριάσεων του Δήμου Πρεσπών, παρευρέθηκαν επίσης εκπρόσωπος του Μητροπολίτη Καστορίας, κ.κ. Καλλίνικου, ο Δήμαρχος Βοΐου, κ. Χρήστος Ζευκλής, ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Φλώρινας, κ. Κωνσταντίνος Ρόζας, ο Διοικητής της Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Φλώρινας, κ. Ιωάννης Μιαούλης και εκπρόσωποι τοπικών φορέων. 

 

 

 

 LAD1457

 LAD1817

 LAD1847

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Φασολιού και Τσιρονιού στον Λαιμό Πρεσπών

Λαιμός Πρεσπών

Τ.Κ. 53150

Τηλ. 2385351300

Fax 2385351311

E mail: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Λαιμός, 03 Οκτωβρίου 2023

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η Γιορτή Φασολιού και Τσιρονιού στον Λαιμό Πρεσπών

Επιτυχημένη ήταν για ακόμη μια φορά η Γιορτή Φασολιού και Τσιρονιού στις Πρέσπες, η οποία πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 22 Σεπτεμβρίου στον προαύλιο χώρο του Δημαρχείου Πρεσπών.

Όλος ο κόσμος που συμμετείχε στη γιορτή δοκίμασε πιάτα μαγειρεμένα από ντόπιες μαγείρισσες με βάση τα φασόλια Πρεσπών και τα τσιρόνια από τις λίμνες των Πρεσπών.

Στη γιορτή συμμετείχε το χορευτικό συγκρότημα του Αθλητικού και Μορφωτικού Συλλόγου «Βίγλα Πισοδερίου» που χόρεψε υπό τους ήχους των χάλκινων της Presband.

Η εκδήλωση χρηματοδοτείται από το πρόγραμμα Leader/CLLD Φλώρινας και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ 2014-2020) και υλοποιείται στο πλαίσιο προγράμματος πολιτιστικών εκδηλώσεων του Δήμου Πρεσπών

Γραφείο Τύπου

Δήμου Πρεσπών

 

 

IMG 3621φ

 

IMG 20230922 203945

TOP