Ό Δήμος Πρεσπών, ανταποκρινόμενος σε αίτημα της Τοπικής Κοινότητας και του Πολιτιστικού - Εξωραϊστικού Συλλόγου Λευκώνα, τοποθέτησε μνημείο, αφιερωμένο στα θύματα της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν σε κλίμα συγκίνησης,την Κυριακή 19 Μαΐου, ημέρα μνήμης της γενοκτονίας και τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση για τις 353.000 ψυχές που χάθηκαν. Ο Δήμαρχος Πρεσπών, Γιώργος Στεργίου στην ομιλία του υπογράμμισε τη σημασία του μνημείου που έγινε για να τιμήσει τους ανθρώπους που χάθηκαν, αλλά κι εκείνους που κατάφεραν να ξεκινήσουν την ζωή τους από την αρχή και δεν αφορά μόνο τους Πόντιους, αλλά μας αφορά όλους: "Οι μνήμες είναι εδώ για να μας διδάσκουν και να μας κάνουν καλύτερους από γενιά σε γενιά, για να μην επαναλαμβάνουμε τα λάθη μας και για να δημιουργούμε καλύτερες κοινωνίες".
Η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λευκώνα, Βιολέττα Κατσανίδου, μίλησε για την επιθυμία δημιουργίας ενός μνημείου αναφοράς για τον ποντιακό ελληνισμό και ευχαρίστησε τον Δήμαρχο και τον Δήμο.
Συγκίνηση προκάλεσε η προσωπική μαρτυρία του κατοίκου του Λευκώνα Χρήστου Κωνσταντινίδη, καθώς και το τραγούδι, αφιερωμένο στην γενοκτονία, από τον Λευκωνιώτη λυράρη Ραφαήλ Ναλπαντίδη, ο οποίος σε συνεργασια με τον Νίκο Δέλκο, κατασκεύασαν μία μεταλλική ποντιακή λύρα που τοποθετήθηκε δίπλα στο μνημείο.
Στην εκδήλωση προσφέρθηκαν ποντιακά εδέσματα που ετοίμασαν οι γυναίκες του συλλόγου.

     

Ο Δήμος Πρεσπών, η Τοπική Κοινότητα και ο Πολιτιστικός - Εξωραϊστικός Σύλλογος Λευκώνα Πρεσπών, σας προσκαλούν στην τελετή για τα αποκαλυπτήρια μνημείου αφιερωμένο στην μνήμη της γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου, την Κυριακή 19 Μαΐου, στις 11.00 π.μ., στην κοινότητα Λευκώνα. Θα προηγηθεί επιμνημόσυνη δέηση για τα θύματα της γενοκτονίας, στον Ιερό Ναό Αγίου Ανδρέα, στην πλατεία του χωριού. H 19η Μαΐου έχει καθιερωθεί από το 1994, με ομόφωνη απόφαση της Βουλής των Ελλήνων, ως Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Στις 19 Μαΐου 1919, ο Μουσταφά Κεμάλ ξεκίνησε στην Σαμψούντα τη δεύτερη φάση της Ποντιακής Γενοκτονίας. Υπολογίζεται ότι, μέχρι τη Μικρασιατική Καταστροφή του 1922, περίπου 353.000 Ελληνοπόντιοι έχασαν τη ζωή τους.

 Εκδήλωση για την γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου στον Λευκώνα Πρεσπών    

Πρωτοφανής ήταν η συμμετοχή του κόσμου στη "Γιορτή του Νάρκισσου" που διοργάνωσε ο Δήμος Πρεσπών, την Τρίτη 7 Μαΐου 2024, στην Οξυά. Με σύμμαχο τις καλές καιρικές συνθήκες, κάτοικοι της περιοχής, αλλά και πάρα πολλοί επισκέπτες, γιόρτασαν τον ερχομό της άνοιξης δίπλα στο λιβάδι με τους νάρκισσους, χορεύοντας μέχρι αργά το απόγευμα υπό τους ήχους της ορχήστρας "Τοπική παράδοση". Περισσότερο από όλους απόλαυσαν τη γιορτή τα παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να πάρουν μέρος σε πολλές διασκεδαστικές αλλά και διδακτικές δραστηριότητες, με την καθοδήγηση της έμπειρης ομάδας της Κοιν.Σ.Επ. Eco Tourismo.

Ο Δήμαρχος Πρεσπών Γιώργος Στεργίου, απένειμε τιμητική πλακέτα στον εμπνευστή της γιορτής, Νίκο Μιχαηλίδη, ο οποίος ως πρόεδρος της κοινότητας Καρυών το 1982, διοργάνωσε την πρώτη γιορτή του Νάρκισσου, τονίζοντας ότι είναι ένα λαμπρό παράδειγμα ενεργού πολίτη. Συγκινημένος ο κ. Μιχαηλίδης, μίλησε για την ιδέα που είχε περπατώντας ανάμεσα στο, απέραντο τότε, λιβάδι με τους νάρκισσους, να αναδείξει την ομορφιά και την μοναδικότητα του τοπίου, με μια γιορτή. 

Στη γιορτή του Νάρκισσου οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να γευτούν τοπικά εδέσματα τα οποία προσέφεραν επιχειρηματίες της περιοχής, παρά τον ιδιαίτερο φόρτο εργασίας των ημερών. Ο Δήμος Πρεσπών ευχαριστεί θερμά όσους συνέβαλαν και ιδιαίτερα, τις ταβέρνες  "Παράδοση"  (Ψαράδες), "Μπαμπάκος" (Κρυσταλλοπηγή),  "Παραγάδια" (Ψαράδες),  "Ρούντος" (Λαιμός),  "Πρέσπειον" (Άγιος Γερμανός),   "Συντροφιά"  (Ψαράδες), "το Σπιτικό της Λουκίας" (Μικρολίμνη) και τα ξενοδοχεία "Άγιος Γερμανός", "Βαρνούς" και "Βρυγηΐς" (Άγιος Γερμανός) και  "Αριάδνη" (Λαιμός).

Επίσης, ο Δήμος ευχαριστεί τους "Λυγκηστές Φλώρινας" για την άψογη παρουσίαση των χορών και το χορευτικό των παιδιών του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου Αγίου Γερμανού, τo οποίο κυριολεκτικά "έκλεψε" την παράσταση, χορεύοντας με στεφάνια με συνθετικούς νάρκισσους, δημιουργία της Νικολέτας Μάλλιου.

 

TOP